Vyhlásenie k výrokom predsedu vlády Róberta Fica

Kategória: Aktuality

Vyhlásenie Slovenského protifašistického hnutia (SPH) k výrokom predsedu vlády Róberta Fica

Slovenské protifašistické hnutie odsudzuje zosmiešňovanie ambasádora zbierky Munícia pre Ukrajinu aktívneho účastníka SNP, partizána Otta Šimka.

Predseda vlády Róbert Fico vo verejnom prejave nazval zbierku Munícia pre Ukrajinu “prdom do Stromovky”.  Vtipnosť od trápnosti však delí iba malý krok. Premiérovi sa ho podarilo urobiť. A zároveň si streliť do vlastnej nohy.

Pán premiér sa veľmi rád chodí klaňať s vencami k pomníkom padlých účastníkov odboja. A prednáša prejavy na počesť  partizánov a vojakov, ktorí so zbraňami v ruke, často dodanými spojencami,  bojovali za slobodu svojej vlasti proti agresívnej nacistickej okupačnej mocnosti. A pre tieto ich skutky ich oprávnene považujeme za hrdinov.

Jedným z takýchto hrdinov je aj storočný priamy účastník SNP Otto Šimko.  K nemu však už premiér úctivý nebol. Keďže zbierka Munícia pre Ukrajinu s odkazom “Keď nie vláda, posielame my”, ktorej ambasádorom je práve Otto Šimko, je mimoriadne úspešná, má veľký ohlas aj v zahraničí a nastavila vláde nelichotivé zrkadlo, premiér mal potrebu ju znevážiť.

Tým “prdom” predseda vlády  zjavne myslel tie dnes už viac ako 4 milióny eur, ktoré vyzbieralo takmer 63 tisíc slovenských občanov, ktorí takto prejavili slovenské vlastenectvo a podporu Ukrajincom bojujúcim o svoju nezávislú štátnosť.  Pre predsedu vlády SR sú 4 milióny eur a 63 tisíc obetavých darcov prdom. Nechce pripustiť veľkú faktickú, ale aj symbolickú hodnotu tohto gesta: správne ho chápe ako kritiku svojej proputinovskej politiky.

Zároveň je to pokus znemožniť každú iniciatívu, ktorá dvíha našu národnú hrdosť a nie je z dielne konzervatívno-nacionalistického tábora. My ako antifašisti sme hrdí národovci a plne si uvedomujeme, že ohrozenie suverenity Ukrajiny je ohrozením našej slovenskej štátnosti založenej na odkaze SNP. Aj ľudáci a neoľudácki historici podobne spochybňovali význam SNP, keďže povstalcov bolo “iba” približne toľko, ako je aktuálnych darcov v zbierke. Slovenskí vojaci  a partizáni skutočne predstavovali len malú skupinu oproti miliónovým armádam, ktoré bojovali v druhej svetovej vojne. Ale nikto ich nenazval prdom, lebo dokázali veľkú vec. Otočili beh slovenských dejín: bez nich by sme dnes nemali našu vlastnú republiku.

A medzi nimi bol Otto Šimko.  Zasluhuje si najvyššiu úctu. Aj preto, že tak vtedy ako aj dnes pochopil odkiaľ prichádza hrozba.  Ako vtedy pred 80-timi rokmi, správa sa ako slovenský vlastenec, ktorý vie, čo je vojna, kto je agresor a kto je napadnutý.   Je hanebné a pokrytecké, keď ho odporcovia zbierky zaraďujú medzi vojnových štváčov. SPH vysoko oceňuje, že Otto Šimko jasne a zrozumiteľne prejavil svoj postoj a to práve v čase, keď sa mnohí nechali zviesť putinovskou propagandou.

Stanislav Mičev, Boris Zala, Peter Weiss

Foto: Marko Erd